Tüp Bebek Aşamaları

Tüp bebek kaç aşamadan oluşmaktadır?

Tüp bebek tedavisi normal yolla çocuk sahibi olamayan ailelerin uyguladığı yardımcı bir teknolojidir. Tüp bebek uygulamasına karar veren aileye önce bayana ultrason ile rahim içine ve yumurtalıklar incelenir. Bu işlemler sonucunda hastaya uygulanacak ilaç ve protokolünün kararı alınır. Hasta rahminde kist te rastlanmış ise kist üzerinde incelemelerde bulunulur ,bazı kistlerin büyümesi
yumurtalıkların bozukluğuna bağlı ilerlemektedir. Ultrason sonucunda yumurtlama ilaçlarına uygun olan kişilerin adet döneminde tekrar doktoruna başvurması istenmektedir. Adet dönemi ile ilaç uygulanmasına başlanmaktadır. Tüp bebek uygulaması beş aşama ile uygulanmaktadır.Tüp bebek tedavisinde en uzman isim olan Prof.Dr.Bülent Tıraş,kişisel sitesinde tüp bebek aşamalarını daha detaylı olarak sıralamıştır.Aşağıdaki linki ziyaret ederek tüp bebek aşamaları hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

http://www.bulenttiras.com/tr/tup-bebek/tup-bebek-asamalari

Birinci aşama yumurta geliştirme ;

Bu uygulamada kadının yumurtalarının farklı uyarıcı hormon ve ilaçlarla gelişimi sağlanmaktadır. Bu ilaçlar genel olarak ağızdan alınan ilaçlardır adet döneminde başlanan uyarıcı ilaçlar on ile on dört gün içinde işlemini tamamlar yumurtaların gelişimini tamamlamaktadır. Doktoru tarafından yumurtaların baskılanması gerekir ise ilaçların kullanımını uzatılmaktadır. Yumurta oranı ayda bir olan bir bayanın yumurtalıklarını ilaç ile tedavi edinmesi sonucunda bu oran beş ile on yumurta olarak gelişme göstermektedir.

Bu tedavi uygulanırken hasta belirli aralıklarla ultrasona girer ve gerekli olan kan tetkikleri yapılır bunun sonucunda tedavinin gelişimi hakkında değerlendirme yapılır. Bu uygulama yumurtaların kontrollü gelişmesini ve zamansız çatlamamasını önlemek amacıyla yapılmaktadır. Yumurtaların istenen büyüklüğe geldiğinde çatlama iğnesi yapılarak yumurtaların olgunlaşma işlemi yapılır.

İkinci aşama yumurtaların toplanması

Bu uygulama bir öncekinin devamı olarak yumurtaların istenilen büyüklüğe ulaşması ile çatlama iğnesi yapılır,bundan otuz altı saat sonra yumurtalar toplanmaya başlanır. Bu işlem vajinal ultrason probuna yardımı ile özel kanül ile yapılmaktadır. Kanül ile yumurtalıklara aspire edilir. Bu işlem ortalama olarak on beş ile yirmi dakika arasında yapılmaktadır.

Bu işlemde hastaya bağlı olarak lokal yada genel anestezi uygulaması yapılmaktadır. Lokal anestezi yapıldığında rahim ağzına enjeksiyonlar la yapılır bu da ağrı hissini azaltmaktadır. Genel anestezi isteyen hastaların işlemden 6 saat öncesinden beslenmeyi kesmeleri önerilir. İşlem sonrası alınan yumurtalar embriyoloji laboratuvarına teslim edilir. Embriyolar yumurtaları inceleyerek özel sıvılar yardımı ile koruma altına alınır. İşlem sonrasında hafif ağrı ve kanama görüle bilir. Ağrı kesiciler ile ağrı yok edilmekle beraber kanama kendiliğinden birkaç gün içinde kesilir.Tüp bebek tedavisindeki yumurta toplama işlemi için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Üçüncü aşama tüp bebek , mikroenjeksiyon

Yumurtalara uygulanacak işlemlerinde adayın yaşı, sperm sayısı, hareketi ve şekli anne adayının yumurta kalitesi ve sayısı bu kaçıncı deneyim olduğu genetik durumuna göre karar verilir. İşlemler sonunda anne adayından alınan yumurtalar ile babadan alınan spermler laboratuvar ortamında birleştirilir, döllenme başladığında anne rahmine yerleştirilir.

Tüp bebek tedavisinde sperm sayısının çok düşük olduğu zamanlarda mikroenjeksiyon tekniği uygulanır.Tüp bebek tedavisindeki mikro enjeksiyon yöntemi için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Dördüncü aşama embriyo transferi

Tüp bebek tedavisinin dördüncü aşaması olan döllenme işlemi başladığında embriyolar bazı testlerden geçirilir, bunun sonunda sağlıklı embriyolar anne rahmine yerleştirilir. Uygulama süre olarak kısa zamanda acısız ve ağrısız yapılmaktadır. Hasta kısa süreli istirahatten sonra taburcu edilir.

Beşinci aşama olarak gebelik testi yapılır

Embriyo transferi yapındıktan sonra hasta normal hayatına geri döner. Gebe kalmak için ilaç tedavisi verile bilir. On gün sonra kandan test yapılır.

Bunlara dikkat

Tüp bebek tedavisi konusunda en kesin ve doğru bilgilere ulaşmak her zaman mümkün olmayabilir.Büyük oranda özel sektörün elinde olan tüp bebek tedavisi,hiç bir zaman uzman olmayan ve donanımsız merkezlerde yapılmamalıdır.Tedaviye karar vermişseniz mutlaka detaylı araştırma yapmalı ve tedaviye karar vermelisiniz.Tüp bebek konusunda merak ettiğiniz ve şüphe duyduğunuz her ne varsa ülkemizde bulunan ve çalışmaları ile dünyaca ün kazanmış olan Prof.Dr.Bülent Tıraş‘ın sitesi olan http://www.bulenttiras.com ‘u ziyaret edebilir ve bilgi edinebilirsiniz.