Yurtdışı Üniversitelerin Yök Denkliği

Yurtdışı Üniversitelerin Yök Denkliği

Yurtdışında üniversite eğitimi almaya karar verdiyseniz; eğitim alacağınız okulun kalitesine, hangi semtte bulunduğuna, eğitim süresince harcayacağınız giderlere dikkat ettiğiniz gibi eğitim aldığınız üniversite lisans programının YÖK denkliğinin bulunup bulunmadığını da göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Yüksek Öğretim Kurulu denkliği bulunmayan bir üniversiteden mezun olmanız; Türkiye’de kamu ya da özel sektörde iş bulma aşamasında sorunlar ile karşılaşmanıza ve mesleğinizi icra edememenize neden olabilir.

  • YÖK Tarafından Tanınma

Başvuruda bulunduğunuz üniversitenin YÖK tarafından tanınıp tanınmadığını öğrenebilmeniz için YÖK’e dilekçe vermeniz şart. Maalesef ki YÖK’ün internet adresi üzerinden YÖK tarafından tanınan üniversitelerin tam listesini görüntüleyemiyorsunuz.

Listede başvurmak istediğiniz üniversite bulunmadığı takdirde dilekçe yoluyla YÖK’e başvurmanız gerekiyor. Bu aşamada adınızın, soyadınızın, telefon ve adresinizin, başvurmak istediğiniz yabancı okulun adını dilekçenizde belirterek; YÖK’e posta ya da kargo yoluyla dilekçenizi göndermelisiniz. Sorunuzun cevabı YÖK tarafından en geç 15 gün içerisinde tarafınıza bildiriliyor.

Diploma denklik başvurusunda bulunabilmenizin ilk aşaması; eğitim almak istediğiniz üniversitenin YÖK tarafından tanınmasıdır. YÖK; gitmek istediğiniz üniversitenin kadrosunu, fiziki yapısını, eğitim uygulamalarını inceler; ardından da kurumun üniversite niteliği taşıyıp taşımadığına karar verir.

  • YÖK Denkliği

Denklik; yabancı üniversitede aldığınız eğitim içeriğinin ülkemizde aynı bölüm içeriği ile denk olup olmaması ile ilgili bir konu. Yani eğitim süresince aldığınız derslerin Türkiye’deki zorunlu derslerin içeriği ve yoğunluğu ile benzer olması gerekiyor.

Denklik olması durumda diplomanıza YÖK tarafından kolaylıkla denklik veriliyor. Lakin YÖK’ün denklik vermemesi durumunda denklik sınavına girmeniz zorunlu tutuluyor. Denklik sınavından 50 puan aldığınız takdirde YÖK tarafından denklik alabiliyorsunuz.

Bazen üniversite aldığınız eğitim içeriğinin eksik olması durumunda eksik dersleri Türkiye’deki üniversitelerde tamamlayarak denklik alma şansınız da bulunuyor. Örneğin, YÖK yabancı üniversitede aldığınız işletme dersinin içeriğini uygun bulmazsa eksiklikleri tamamlamanız adına yerli bir üniversitede eğitim almanız gerektiği yönünde sizi uyarıyor.

Başvurduğunuz üniversitenin bölüm içeriğinin YÖK denkliği olup olmadığını da http://www.yok.gov.tr/web/denklikbirimi/anasayfa üzerinden görüntüleyebiliyorsunuz. Listede başvurmak istediğiniz üniversite yoksa dilekçe yoluyla YÖK’e başvurmanız gerekiyor.

Lakin Avrupa Birliği süreci ve Bologna anlaşması kapsamında çoğu üniversite bölümlerine YÖK denkliği verildiğini de hatırlatmak istiyoruz.

Peki, denklik neden önemli?

Türkiye’de özel ya da kamu sektöründe kendi mesleğinizi icra edebilmeniz adına ‘denklik’ önemli bir yer teşkil ediyor.

Şayet diplomanızı yurtdışında tanıyan bir ülkede çalışmak istiyorsanız; YÖK denkliğinin önem arz etmediğini söyleyebiliriz. Bu konuyla ilgili daha detaylı bilgi için Aba Eğitim ile irtibata geçebilirsiniz.

 

Posted by Nazim Mert Bilgi

Adım Nazım Mert, soyadım ise Bilgi. 98 yılında Karaman'da doğdum, 2011 yılından itibaren Antalya'da ikâmet ediyorum. Yazılıma olan merakımı 2013'de faaliyete geçirdim ve 2015 yılı yazında Bilge Adam Akademi'den "Üstün Başarı" ve "Microsoft Certified Solution Developer" ünvanıyla mezun oldum. 2011 yılından itibaren ise, siz değerli ziyaretçilerimi en iyi içeriği sunabilmek için, bu blog'da bazı gözlemlerimi ve bazı ilimleri paylaşıyorum.